• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Dr. MUSTAFA DOĞAN
doganamasya@hotmail.com
GRİP! KIŞ GELİYOR HAZIRMISINIZ?
13/09/2012
  Mevsimsel Grip (Mevsimsel İnfluenza)

  Birbirinden farklı iki hastalık olan soğuk algınlığı ve grip, ortak özellik olarak akut, viral solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Soğuk algınlığının etkeni çoğunlukla Rhinovirus adı verilen bir mikroorganizmadır, grip ise Influenza virüsünün neden olduğu ve soğuk algınlığına kıyasla daha şiddetli seyreden bir enfeksiyondur.

  Hastalık etkeni virüsler solunum yolu veya el sıkışma vb. direkt temas ile bulaşır. Etken virüs ile her karşılaşmada enfeksiyon ortaya çıkmayabilir.

  Soğuk algınlığı genel olarak boğaz ağrısı, hafif ateş, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve öksürük gibi yakınmalarla seyreder ve çoğunlukla 3 ila 7 günde iyileşir. Yılda ortalama 2 – 4 kez soğuk algınlığı ile karşılaşırız, bu sayı çocuklarda 3 ila 8 arasıdır. Soğuk algınlığı nadiren, bakteriyel sinüzit, orta kulak iltihabı ya da alt solunum yolu enfeksiyonları gibi başka ciddi sorunlara zemin hazırlar.
  Grip ise genellikle kış ve ilkbahar dönemlerinde salgınlara neden olan bir enfeksiyondur. Hastalık hafif geçebileceği gibi, daha seyrek olarak çok daha ciddi seviyede de seyredebilir.

  Grip çok kolay ve hızlı bulaşabilen bir hastalıktır; öksürük veya aksırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile doğrudan temas edilmesi ile bulaşma, veya hasta kişilerin ağız/burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar yoluyla bulaşma mümkündür.
Belirtiler olarak, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, bitkinlik/halsizlik, üşüme/titreme, başağrısı, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, aksırık, gözlerde kızarma ve akma sayılabilir.

  Grip ve soğuk algınlığı, benzer bazı özelliklere sahip olduğu için zaman zaman karıştırılabilmektedir. Hatta tamamen allerjik kökenli olmasına karşın saman nezlesi de benzer bir görünüm verebilmektedir.

  Grip ortalama bir hafta sürer. Hastalık bazı kişilerde daha ağır seyredebilir; bu noktada çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, şeker hastaları, KOAH hastaları ve bağışıklık sisteminin baskılandığı kişiler normal popülasyona kıyasla daha fazla risk altındadır. Grip hastalığının taşıdığı en önemli risk, nadir de olsa gelişebilen pnömoni (zatürre) hastalığıdır. Grip, yaşamı tehdit eden bir hastalık olmamasına karşın pnömoni çok ciddi bir hastalıktır ve mutlaka tıbbi gözlem altında tedavi edilmelidir.

  Grip ve soğuk algınlığında etkene yönelik bir tedavi bulunmamaktadır. Grip için mevcut olan aşıların dışında koruyucu bir yöntem de yoktur. Yaşlılar, çocuklar ve kalp yetmezliği,astım ,KOAH,diyabet gibi kronik hastalığı olanlar grip aşısı yaptırmalıdır.Hastalıktan korunmak adına yapılacak en doğru şey vücudun bağışıklık sistemini üst seviyede tutmaktır. Eğer hastalık ortaya çıkmışsa yapılacaklar ise mümkün olduğunca dinlenmek, vücut direncinin düşmesine neden olacak eylemlerden uzak durmak, yüksek ateşin neden olduğu sıvı kaybını karşılamak için bol sıvı almak ve gerekirse şikayetleri gidermeye yönelik yaklaşımlarda bulunmaktır. Bu dönemde en önemli yaklaşımlardan biri de antibiyotik kullanmaktan uzak durmaktır.
 


6137 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

hastalık     16/12/2012 08:39

Hocam yazı bekliyoruz. Sağlık konusunda bilgilendirmeye devam edersen sizden faydalanmak istiyoruz.
nihal töngüş

uyarı      14/12/2012 23:18

hastalıklarlailgili uyrılarının devamını dilerim
selim deniz

     14/09/2012 19:58

Hocam ellerinize sağlık devamını bekleriz.
FIRAT PERVANE

Yazarın diğer yazıları

ayrancı köyü - 11/09/2012
her şey vatan için
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam1
Toplam Ziyaret497563
Hava Durumu
Saat
Takvim
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339